body breath heart mind

Juist voor ons in het Westen

test

Achtergrond & waarom juist deze beoefening nu relevant is   

Lu betekent lichaam en Jong betekent beweegkunst en transformatie. Lu Jong is gegrond in Tibetaanse geneeskunst, Bön & Tantrayana Boeddhisme. Tibetaans leermeester Tulku Lobsang heeft deze serie Lu Jong bewegingen bij ons in het westen geïntroduceerd.   

Onze moderne levensstijl

Toen Tulku Lobsang voor het eerst mensen uit het westen ontmoette in India realiseerde hij zich dat onze levensstijl niet altijd zo natuurlijk meer is. Vaak zitten we lang in dezelfde houding. Onze dagen zijn vaak zo volgepland dat we door ons eigen schema ingehaald worden. Veel mensen zijn gespannen of ervaren rusteloosheid. Met onze gedachten en emoties brengen we onszelf vaak uit het moment, in de toekomst of in het verleden. Kunnen we weer volledig aanwezig zijn en in het moment genieten? Kunnen we de aandacht naar binnen richten en weer luisteren naar de subtiele signalen van lichaam en geest? 

Lu Jong brengt je terug in het moment en zorgt voor een sterke en soepele ruggengraat

Omdat Lu Jong helpt om gezondheid en geluk te bevorderen en in het moment aanwezig te zijn besloot Tulku Lobsang deze beoefening naar het westen te brengen. Ook, gezien we veel tijd zittend doorbrengen (bijvoorbeeld achter pc, laptop of mobiele telefoon) is extra het belangrijk om regelmatig oefeningen te doen waarmee je goed voor je rug zorgt. De wervelkolom is als een energiebox voor het hele lichaam en essentieel voor onze gehele gezondheid. Met Lu Jong maak je je rug soepeler en sterker.

Alles bestaat uit de 5 elementen

Lu Jong bevat diepe wijsheid hoe de natuur, ons lichaam en onze geest samenwerken. We brengen de 5 element energieën in balans waaruit alles bestaat. Deze 5: Aarde, Lucht, Vuur, Water en Ruimte kunnen we herkennen in de natuur, in ons lichaam en als kwaliteiten in onze geest. Een harmonieuze samenwerking van de elementen is onze basis van gezondheid. Als ze in evenwicht zijn voel je dat je energie hebt en ontspannen bent en thuis bij jezelf. 

Lu Jong bevordert niet alleen de gezondheid van het lichaam en je vitaliteit, ook helpt Lu Jong een heldere gefocuste geest te hebben en in je kracht te staan. Lu Jong zorgt ervoor dat we thuis zijn in geluk en vanuit ons hart keuzes durven maken. Lu Jong nodigt ons uit in het moment aanwezig te zijn en te genieten. 

Hoe werkt Lu Jong?

We combineren uitgangspositie, beweging en ademhaling en brengen daarmee zachte druk aan op specifieke plekken van het lichaam, en dan nemen we die weer weg. Door dat een aantal keer te herhalen, meestal 7, werkt dit als een massage waarmee je je lichaam opent. Na elke oefening doen we een ademhaling, waarmee we geblokkeerde energie loslaten en we de circulatie verder bevorderen.    

Lu Jong werkt met het subtiele lichaam. Het subtiele niveau van het lichaam bestaat uit kanalen, wind-energie en essentie (o.a. hormonen). We hebben zo’n 72.000 lichaamskanalen.

Blokkades in kanalen zorgen voor een disbalans in onze lichaamssystemen omdat bloed, zuurstof en vitale voedingsstoffen niet goed circuleren. Blokkades zorgen ook voor negatieve emoties, gebrek aan helderheid en energetische problemen. Als kanalen open zijn, kan de energie voedingsstoffen en hormonen wel daar brengen waar ze nodig zijn. Als de energie stroomt is ook onze geest kalm, helder en positief.

Onze gehele fysieke en mentale gezondheid hangt af van de gezondheid van het subtiele lichaam. Door de practice van het openen van kanalen kunnen we dus zelf concreet iets doen om gezondheid en geluk te bevorderen!